Amerikanisztika Angol Biológia Bölcsész történelem Esztétika Filozófia Francia Fizika Földrajz Jogász magyar Jogász történelem Kémia Kommunikáció Közgazdaságtan Közgáz történelem Matematika Magyar Művészettörténet Német Néprajz Olasz Pszichológia Szociológia Történelem
 
Kémia

Információ kémiából felvételizőknek /mintafeladatok/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jónéhány egyetem felkapott szakán (Orvostudományi Egyetemek, Általános Orvosi Fogorvosi és Gyógyszerész Karára, Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karára,Kertészeti Egyetem Tudományegyetemek Természettudományi Karának biológus, vegyész és kémia tanári szakokra írásbeli és szóbeli felvételi vizsga teljesítése után kezdheti meg a tanulmányait a jelentkező.Létezik olyan felsőoktatási intézmény, ( Állatorvostudományi Egyetem), ahová "csupán" írásbeli vizsgát írnak elő.

Az írásbeli vizsgadolgozatok általában esszéjellegű, teszttípusú, táblázatos és számítási feladatokat tartalmaznak, mellyel maximálisan 100 pont érhető el.

Ezek a megszerzett - az ú.n.- vizsgapontok átváltás után a felvételi vizsga pontjait határozzák meg .

A vizsgapontok átváltása felvételi pontokká:
100- 90 vizsgapont 15 felvételi pont.
89 ponttól 5 vizsgapontos intervallumokban csökkennek a felvételi pontok.
Az írásbeli vizsgán tehát minimálisan 90%-os teljesítménnyel lehet maximális vizsgapontot elérni.
A sikeres felvételi vizsga szempontjából döntő jelentőségű az írásbeli vizsga.
Amennyiben jól sikerült (minimálisan 13 pont ) az írásbeli felvételi és emellett nem túl sok pontot veszít a hozott pontokban a vizsgázó, úgy - a tapasztalat szerint- igen jó esélye van a sikerre.

Ez a teljesítmény- lettlégyen bármilyen jó képességű a felvételiző-csak úgy érhető el, hogy a felvételi vizsga feladattípusait megfelelően begyakorolja a jelölt.

A felvételi előkészítőnk célja, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek a felvételin előforduló feladatok sikeres megírásában valamint a korábbi "bűnök"- kimaradt anyagrészek-
megtanulásában és az ismétlésben való segítség.
A felvételi követelményei a középiskolai kémia törzsanyagra alapuló, kissé speciális feladatsor,amit csak a kellő gyakorlattal rendelkező vizsgázó képes 180 perc alatt megfelelő szinten elvégezni.

A vizsgára tehát a középiskolai tankönyvek tartalmát betéve kell tudni.
Ehhez a három (párhuamos tankönyvsorozat bármeyik változatában készült) tankönyv szükséges és megtanulandó.

Jelentős segítséget nyújt a következő néhány segédkönyv is:

Villányi Attila :Kémiai összefoglaló
Villányi Attila:Ötösöm lesz kémiából(példatár)
Villányi Attila:Tesztgyűjtemény

Mindhárom könyv a Műszaki Kiadó gondozásában jelent meg.
(A könyvek megvásárlására 2002.szeptember 26.du.16 órakor van mód,az Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium 3. emeleti folyosóján, ahol a kiadó munkatársa árengedménnyel adja el a kiadványokat.)