©2004-2005, Kétszintű Érettségi Információ, www.erettsegi.info.hu, Bölcselet Egyesület. Minden jog fenntartva!
 
Érettségi-Felvételi 2005-ben
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A felvételi rendszer változásairól
2005-től alapjaiban változik meg a felsőoktatásba való bekerülés rendszere. A hagyományos felvételi vizsgát felváltja a kétszintű érettségi. A diákok ebben az új rendszerben maguk választhatják meg, hogy az érettségi tantárgyaikból közép- vagy emelt szintű vizsgát kívánnak-e tenni.
Az egyetemi és főiskolai helyek száma azonban továbbra is korlátozott; számos karon olyan magas a túljelentkezés, hogy sokak számára szinte reménytelennek tűnik a bejutás. A jelentkezők előtt álló feladat nehézségét növeli, hogy egyre kevesebb középiskola vállalja fel a diákok teljeskörű felkészítését, megfelelő információkkal történő ellátását.

 

Kétszintű Érettségi Portál  
 
Érettségi-Felvételi
2005-től tehát megszűnik a mai értelemben vett felvételi vizsga. Kizárólag a művészeti és testkulturális felsőoktatásban marad meg a felvételi jelentkezés elbírálására az alkalmassági vizsga.
A hozott pont (11. és 12. év végi osztályzat öt tantárgyból (maximum 50 pont) + érettségi vizsga átlaga x2(10 pont)) rendszere megmarad ez a 120 pont első 60 pontja, de nem lehetséges ennek a kettőzésével felvételi összpontszámot számítani. A pontszámok másik felét a felsőoktatási intézmények által szakcsoportonként meghatározott vizsgatárgyak közép- vagy emelt szinten elért eredménye határozza meg.
Emelt szintű érettségiért ugyanakkor többletpont szerezhető. Két emelt szintű érettségiért tantárgyanként -a tervezet szerint- 7-7 többletpont, felsőfokú, C típusú nyelvvizsgáért 10 további pont szerezhető. Így akár 144 pont is elérhető.